Cotroceni Business Center, Bd-dul Vasile Milea, corp A, sector 6, Bucuresti
(40)728.733.003

DESPRE ACOPERISURI

SELTIS > DESPRE ACOPERISURI

Acoperisurile ventilate corespunzator asigura o viata mai lunga acoperisului

Un acoperis inclinat este o structura inclinata de protectie utilizata la acoperirea cladirilor, direct expusa la intemperii. Acoperisul este format dintr-o structura de rezistenta, unul sau mai multe straturi de acoperire separate de spatii pentru aer precum si alte accesorii pentru acoperis. Suprafata exterioara a unui acoperis are de obicei o inclinatie cuprinsa intre 5°< si ≤ 45°, acoperisurile abrupte (cu rupere de panta) putand avea intre 45°< si ≤ 90

Acoperis cu un singur strat: este un acoperis inclinat care separa mediul extern de interiorul cladirii si este format dintr-un singur strat de material acoperitor.

Acoperis cu doua straturi (ventilat): este un acoperis inclinat in doua straturi “cu aerisire”, prevazut cu o perna de aer care permite comunicarea cu mediul extern deasupra membranei izolatoare (folie anticondens).

Acoperis cu trei straturi, (ventilat): este un acoperis inclinat „cu perne de aer si aerisire” format din mai multe straturi separate de perne de aer care permit comunicarea cu mediul exterior.

Acoperisurile – straturile si accesoriile pentru acoperis – sunt proiectate pentru o avea o rezistenta cat mai optima la tensiune si actiuni mecanice, la presiunea si fortele vantului, la solicitarile produse de vaporii de apa generati de ploaie, zapada sau inghet. Toate acoperisurile sunt proiectate pentru a impiedica patrunderea apei de ploaie in acoperis si in structurile sale de baza. In zone cu precipitatii ridicate, structura acoperisului poate fi prevazuta cu membrane de protectie izolatoare si cu sisteme de ventilatie suplimetare. Pentru a avea un nivel optim de umezeala in acoperis, nu este recomandata utilizarea procedeelor umede in timpul constructiei acoperisului. Proiectul de constructie trebuie sa limiteze formarea vaporilor de apa in structura acoperisului si sa permita evacuarea vaporilor sau a umezelii prin ventilatie.

Acoperisul inclinat trebuie sa respecte standardele tehnologice privind pierderea de caldură stipulate C 107 – 2005 Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor in tara noastra. Materialele pentru acoperis trebuiesc montate in mod corespunzator, „fară spatii”, imbinarea trebuie sa fie perfecta astfel incat sa impiedice formarea valurilor in acoperis.

podul-casei-ventilat-locuit

Spatiul de acoperis inclinat intr-o cladire cu un pod locuibil sau cu o incapere avand un tavan inalt, poate fi ventilat incepand de la streasina si pana la coama. Acest tip de ventilatie este suficienta numai daca nu sunt suprafete alocate pentru ferestre de mansarda sau diverse lucarne.

podul-casei-ventilat-nelocuit

In cladiri cu o latime mai mica de 12 metri si cu o panta de acoperis inclinat mai mica de 10 grade, spatial de acoperis poate fi ventilat de la streasina la streasina. Altfel, ventilarea acoperisului este necesara incepand de la streasina si pana la coama acestuia. Ventilatia acoperisului previne fenomenul de condens in planul acestuia si pe partea inferioara a invelitorii. Ventilatia naturala a acoperisului, pentru a functiona corespunzator, depinde de tirajul de aer si de presiune a vantului.

podul-casei-ventilat-cu-ferestre-mansarda-lucarne

Ventilatia de la streasina pana la coama este neadecvata in exemplul de mai sus al unei constructii de acoperis cu ferestre de mansarda sau lucarne. Acest tip de suprafata de acoperis intrerupta necesita instalarea unor elemente de ventilatie suplimentare pentru a se asigura o ventilare potrivita a structurii acoperisului.

ventilatia-insuficienta-dauneaza

Ventilatia inadecvata a structurii acoperisului inclinat poate avea rezultate negative extreme de costisitoare. Cantitatea de umiditate prinsa in structura acoperisului reduce puterea de izolare a materialelor izolanet. In acelasi timp, ofera conditii bune de formare a mucegaiului sau a ciupercilor si creste riscul de a se crea un mediu favorabil insectelor, cauzand daune severe asupra componentelor din lemn ale structurii de acoperis.